Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Digitální zaměřovač YUKON SIGHTLINE N455

23.10.2020 15:53

(Myslivost 11/2020) Jiří STODOLA

Digitální zaměřovač YUKON SIGHTLINE N455

Téměř již v závěru své myslivecké a střelecké praxe jsem se rozhodl pořídit si noční digitální zaměřovač, a to především pro použití v čase na rozhraní dne a noci výhradně pro lov černé a dravé zvěře. Tato zvěř je v posledních letech z  důvodu plachosti vyvolané loveckým tlakem a neklidem v honitbách v denní době velmi obtížně dosažitelná. Ve své praxi jsem nastřeloval nebo pomáhal nastřelovat většinu na trhu dosažitelných digitálních i termovizních zaměřovačů a některé jsem vyzkoušel i za šera a v noci. Obě zmíněné kategorie mají jako vše své klady i zápory. Pro svou praxi jsem si vyhlédl YUKON Sightline N455, a  to zejména pro jeho výkon v  poměru k  ceně, pro jednoduchost v  ovládání, odolnost a rozměry. Z výkonnějších přístrojů výrobce, ale i  jiných značek, je Yukon N455 ideální pro kulobrokovou kozlici, kterou používám. Ještě výkonnější sesterské přístroje značky Yukon nebo přístroje Pulsar (např. Sightline N475, nebo např. Digex N455) jsou už výrazně rozměrnější a těžší, a tedy vhodné spíše pro opakovací kulovnici. Navíc k tomuto mnou zvolenému zaměřovači lze pro kozlice typu Brno / CZUB, nebo ZH zakoupit u dodavatele velmi dobrou a tuhou násuvnou ocelovou montáž, která kupodivu drží nástřel i  po několikerém sejmutí ze zbraně. 

Pro nastřelení i lov jsem použil základní optické čtyřnásobné zvětšení, které má pochopitelně nejčistší obraz. Jinak lze digitálně zvětšit až 16x. Při následném lovu jsem stabilně použilzvětšení 8x, kdy je obraz ve velmi vyhovující kvalitě a například i liška je plně rozpoznatelná na vzdálenost přes 100 m. Vybaven přístrojem jsem se vydal na střelnici. Nástřely jsem prováděl pochopitelně za dne v nastřelovací trojnožce umístěné na pevném stole a  z  ramene. Po předběžném „suchém“, tedy hrubém, seřízení zaměřovače jsem na tři výstřely dosáhl na 100 m záměrného bodu, který jsem pak potvrdil načisto novým nástřelem již bez seřizování zaměřovače, ovšem s přibližnou korekcí (převýšením asi 4 cm) balistické křivky, která by odpovídala střednímu bodu zásahu v tzv. optimální nástřelné vzdálenosti 160 m (viz připojený snímek). Rozptyl na 100 m je 42 mm opsané kružnice. Z důvodu zhoršení počasí jsem nastřelování ukončil a pokračoval za týden za stejných podmínek a  vybavení, ovšem s  jinou šarží týchž nábojů. Pro dobrý výsledek na 100 m jsem chtěl ještě otestovat přesnost na 160 m, což je vzdálenost, kdy nastřelení umožní lovit prakticky do 200 m bez korekcí převýšení balistické křivky. Nová šarže nábojů střílela na 160 m při původním seřízení s korekcí výše a na čtyři postupné opravné kroky viz 1, 2, 3, 4 z obrázku, jsem po seřízení dosáhl zhruba středu záměrného obrazce, který je potvrzen zásahy 5, 6, 7 a 8 s rozptylem o průměru asi 56 mm opsané kružnice. Zbraň Brno ZH 7x65 R/12, r. v. 2002, náboje SB 11,2 g SPCE – dvě šarže odlišného stáří pro 100 a 160 m.

Obsluha zaměřovače včetně seřizování je velmi jednoduchá a přístroj při seřizování perfektně reaguje. Ovládání je přívětivé i díky dobrému a srozumitelnému návodu, který nebude činit nikomu problém, stejně jako mně v seniorském věku. Cenné je, jak celý komplet drží nástřel i po sejmutí a zpětné montáži. Dále je u popsaného přístroje výhodou jeho jednoduchost a intuitivní ovládání pouze dvěma tlačítky - spínačem start/stop a voličem režimů, zde nazvaným enkodérem. To oceníte zejména při lovu v  noci. Zbylá manipulace sestává pouze v zaostření okuláru a objektivu. Drobnou výhradu mám pouze k podle mne příliš jemnému odporu jednotlivých kroků přepínače režimů, enkodéru. Poslední výhradou je delší nabíjecí doba zdrojového kontejneru, která činí asi 12 hodin u prvního nabití, u dalších zhruba poloviční dobu. Proto je vhodné pořídit a  nosit s  sebou náhradní baterii. Baterie mi opakovaně vydržela v kombinovaném provozu noktovizoru s IR přísvitem asi čtyři hodiny

 

Přístroj lze velmi dobře zaostřit s  velmi slušnou hloubkou ostrosti a  také přizpůsobit dioptrické vadě oka střelce. Pro nastřelování za dne je třeba zavřít krytku objektivu s průhledem, která jako clona zabrání přesvícení obrazu. Tato ve skutečnosti optická clona také podstatně zvětšuje hloubku ostrosti. Za šera a při měsíci je pak jemnější obraz bez IR přísvitu, přičemž tento režim považuji za velkou přednost těchto výkonných noktovizorů oproti jiným značkám. Tak jsem také ulovil dále popsané dva kusy Přístroj jsem prakticky při pozorování zvěře použil několikrát a mohu potvrdit, že dovoluje zodpovědný lov do asi 120 m podle mých možná přísných měřítek. IR svítilna přísvitu s vlnovou délkou 940 nm má sice menší dosah, ale neruší tolik zvěř. Jinak přísvit nejvíce vnímá a reaguje na něj zvěř sika, černá zvěř pouze výjimečně, a to když je velmi blízko pod 15 m, nebo když je jinak zrazená a nervózně jistí. Jelen evropský a daněk byli v podstatě bez reakce, stejně jako srnčí a lišky. Reakce na přísvit zmiňuji jen pro úplnost, neboť ctím a doporučuji každému dodržovat zákon a spárkatou v nocielovit kromě jiné i proto, že zvěř jen zbavíme jistoty, vystresujeme ji a vytlačíme jinam.

S popsaným zaměřovačem jsem zatím ulovil bez jakéhokoliv problému a  první ranou tři kusy zvěře. První lišku jsem ulovil koncem srpna s přísvitem na 80 m, druhou začátkem září při měsíčku bez přísvitu na 100 m. Za šera jsem pak dne 29. srpna v 20.25 na 160 m, poTechnická specifikace zaměřovače Yukon Sightline N455 zvětšení 4–16x objektiv průměr 42 mm IR přísvit 940 nm LED zorné pole/100 m = 9,6 m dioptrická korekce = –2,5 až 5 dioptrií udaná detekce objektů – do 350 m s přísvitem v noci rozlišení displeje1024 x768 px odolnost zpětnému rázu do 6000 J provozní teplota –20 °C až do + 40 °C rozměry 285 x 89 x 81 mm hmotnost bez baterií a montáže 0,84 kg chopitelně bez přísvitu, ulovil srnečka I. věk. tř. To je další výhoda těchto zaměřovačů – dá se střílet i za dne, nejenom za šera a v noci. Pro použití v noci doporučuji použít pro pozorování před samotným lovem vhodný pozorovací noktovizor s  parametry přibližně vyváženými se zaměřovačem.

Technická specifikace zaměřovače Yukon Sightline N455

zvětšení 4–16x
objektiv průměr 42 mm
IR přísvit 940 nm LED
zorné pole/100 m 9.6m
dioptrická korekce –2,5 až 5 dioptrií
udaná detekce objektů do 350 m s přísvitem v noci 
rozlišení displeje 1024 x768 px
odolnost zpětnému rázu do 6000 J
provozní teplota –20 °C až do + 40 °C
rozměry 285 x 89 x 81 mm
hmotnost bez baterií a montáže 0,84 kg

 

Závěrem konstatuji, že užitná hodnota popisovaného zaměřovače je více než plně porovnatelná s přístroji ostatních renomovaných značek a podstatně převyšuje jeho cenu, která je spíše ve střední úrovni v porovnání s ostatními přístroji na trhu. Pro doplnění k textu připojuji několik snímků dokumentujících popsaný přístroj v  kompletu se zbraní, dva výsledky popsaných střeleckých testů a také jeden z úlovků za šera. Veškeré technické informace najdete na stránkách www.binox.cz