Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Proč mít zabudovaný laserový dálkoměr LRF

15.01.2021 13:52
Main Image

LOV SE V PRŮBĚHU DĚJIN LIDSTVA DRAMATICKY VYVINUL. PRVNÍCH NĚKOLIK TISÍC LET VLÁDLY LUKY A KOPÍ. TVRZENÉ DŘEVO, NABROUŠENÉ KAMENY, BAMBUSOVÉ TYČKY, ZVÍŘECÍ VNITŘNOSTI - TO BYLY MATERIÁLY, KTERÉ NAŠI PŘEDKOVÉ POUŽÍVALI K VÝROBĚ LOVECKÝCH NÁSTROJŮ, A TAK SE ŽIVILI A PŘEŽILI.

Asi před 20 000 lety začali někteří kreativní jedinci používat k lovu psy: malé psy k lokalizaci a sledování zvěře a větší psi k zahnání zvěře do pasti nebo jeho zranění, dokud nedorazil lovec. V některých zemích zůstává praxe lovu se psy do dnes. V minulosti byli oblíbenými společníky při lovu také koně a na mnoha místech se to nezměnilo. Střelné zbraně se postupně staly primárním nástrojem k lovu a v průběhu let se staly výkonnějšími, přesnějšími a dostupnějšími.

V moderní době se lov stal technologicky vyspělým dobrodružstvím. Vysoce rychlé kulky, optika, noční vidění a technologie termovizního zobrazování již nejsou omezeny ve snech ambiciózních inženýrů. Ale nyní jsou tyto úžasné technologie dostupné běžnému spotřebiteli. Tyto pokroky nenahrazují staré způsoby lovu, ani nedegradují lidi, kteří se drží těchto starodávných tradic. Místo toho, tyto technologie umožnily lovcům bezpečně odlovit více zvíře etickým způsobem a minimálními potížemi. V tomto duchu společnosti jako Pulsar neúnavně posouvaly hranice toho, co je možné. Chcete odstřelit zvěř jediným výstřelem? Pulsar vám to umožní. Chcete rychle a eticky zredukovat invazivní druhy? Pulsar zná cestu. Chcete lovit v podmínkách s nulovým světlem? Pulsar může pomoci.

Mezi moderními loveckými technologiemi stojí na vrcholu termální. A co je nejdůležitější, termovizní zobrazování nevyžaduje žádné světlo. Termovizní zařízení, jako je Pulsar Trail, detekují teplo, nikoli světlo, takže lovci mohou snadno najít kořist za jasného odpoledne nebo v nejtemnější noci. Termovize také eliminuje spotřebu baterií, takže lovci mohou zůstat lovit déle bez nutnosti výměny baterií. Kromě toho se stále objevuje více možností využití pro termovizní technologii: vymáhání práva, lékařské účely, hašení požárů, domácí inspekce a další. Pro každého vážného lovce skutečně neexistuje důvod proč si tento špičkový a univerzální nástroj, jako je termovize nepořídit.

Termovizní zobrazování však nedokáže všechno. Jeho hlavní slabinou je, že uživatelé nedokážou určit vzdálenost ke svému cíli, pokud jsou v neznámém terénu. Vysvětlím - vnímání hloubky je při lovu zásadní a s termovizním zařízením se mýval vzdálený 65 metrů může zdát stejné velikosti jako obří prase vzdálené 300 metrů. Tato odchylka vzdálenosti dramaticky mění výšku střely. Pokud se však lovec nachází ve známém terénu, bude již seznámen s orientačními body a relativními vzdálenostmi, tj. „Ten obrovský dub je 200 metrů od mého postavení, takže znám vzdálenost ke zvěři vedle stromu. “ Samozřejmě toto nelze aplikovat pokud není střelec důvěrně obeznámen s terénem. Také bez vnímání hloubky terénu by byl lovec ztracen a může se stát že se v úplné tmě ztratí a bude dezorientovaný. A nakonec, termovizní zařízení zobrazují tepelné stopy, takže chladnokrevní tvorové, jako jsou ryby, plazi a obojživelníci, se vyzobrazují s podobným odstínem jako prostředí ve kterém se nachází, i když jejich obrys může být stále identifikovatelný. Možná si myslíte, že termovizní zařízení najednou nejsou tak skvělá, ale s jednoduchým příslušenstvím známým jako laserový dálkoměr (LRF), termovizní přístroj opět vládne v loveckém a střeleckém průmyslu.

LRF „Laser range finder (laserový dáloměr)“ je zařízení, které k určení vzdálenosti k objektu využívá laserový paprsek (neviditelný pouhým okem). Princip je zde jednoduchá - laserový paprsek je vyzařován z emitéru, putuje k objektu a poté se odrazí zpět a vrátí se k zařízení. Uplynulý čas během cesty laseru určuje vzdálenost k objektu a na displeji zařízení se zobrazí digitální hodnota měření. S LRF můžete zjistit, zda je objekt/ tepelná stopa na vašem termovizním zařízení velké prase 300 metrů daleko nebo malý hlodavec ve vzdálenosti 50 metrů. Laserové dálkoměry se často používají pro lov lukem a jsou překvapivě populární při golfu, když je obtížné určit vzdálenost od jamky. U Pulsaru je LRF vždy zabudován v těle přístroje a optiky s LRF jsou již navzájem seřízeny.

Mnoho uživatelů se však brání navýšení ceny za LRF. Už jsem si koupil termovizní zařízení, myslí si, tak proč bych si měl kupovat samostatný LRF? To je skvělá otázka a Pulsar má odpověď - nemusíte. Pulsar Trail 2 LRF XQ50 a XP50 jsou přímo vybaveny laserovým dálkoměrem, který dokáže změřit vzdálenost k objektu až do1000 m – což je dále než na jakou vzdálenost drtivá většina běžných střelců střílí. Střelec však musí být opatrný, aby nedocházelo k měření skrze stromy, větve, listí nebo jiné překážky, které by mohly být mezi střelcem a jejich cílem.

Jak tedy zážitek lovu s termovizním zařízením a laserovým dálkoměrem? Odpověď je ... úžasně. Zkušený lovec se nemusí držet jen na jedno místě. Může vyjít na místa z dobrým rozhledem nebo na posed/strom a použít Termovizi pro jednoduché skenování oblasti kolem sebe. Všechno co vydává teplo bude jasně a zřetelně zobrazen na displeji. V tomto bodě použijte laserový dálkoměr pomůže změřit vzdálenost k cíli a pak pokud jste v rozumné vzdálenosti už stačí jen zamířit a vystřelit. I když se počáteční náklady na tyto výkonné přístroje mohou zdát vysoké, z dlouhodobého hlediska se určitě vyplatí. Nyní může lovec bezpečně a eticky redukovat počet škodné i na velkou vzdálenost, nebo jednoduše lovit svojí kořist, jak lovec uzná za vhodné.