Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Pozorování s Thermionem XP50

11.09.2020 11:54

(Střelecká revue 9/2020) Premysl LIŠKA

Letošní hvězdou na českém trhu příslušenství ke zbraním jsou primárně lovecké termovizní zaměřovače Pulsar Thermion, především modely XP a z nich nejvyšší model XP50. Tyto a další výrobky světově uznávaného výrobce Yukon Advanced Optics k nám dováží výhradní zástupce Binox s.r.o. Zajímalo mě, zda kvalita XP50 skutečně odpovídá pověsti, která tento přístroj předchází.

Nazkušenosti jsem se zeptal jednoho z uživatelů. Kamarád Vašek zemědělsky hospodaří v  předhůří Šumavy a zároveň je myslivec, i když intenzivněji se této aktivitě věnuje poslední tři roky a ani teď na ni někdy nemá tolik času, kolik by chtěl. Koupil jsem si Thermion XP50, protože mi prasata dělají škody na polích. Mohl bych je lovit, mám pozemky v  honitbě našeho mysliveckého spolku. Jenže dneska už se nedá chodit na černou při měsíčku. Zdá se mi, že zvěř se jakoby poučila a chová se jinak, snad i reaguje na různé ty přísvity a  obvykle vychází až v největší tmě, kolem půlnoci. Když na to nevidíš, tak samozřejmě lovit nemůžeš, odpověděl mi na otázku, proč do nočního zaměřovače investoval celkem nezanedbatelné prostředky. Známí, kteří už měli nějaké zkušenosti s používáním tohoto přístroje, mu doporučovali právě model XP50 od Pulsaru.

 

Pulsar Thermion XP50

 

Pro me je ale duležité i to, že tenhle Thermion na první pohled vypadá jako klasický puškohled, dodává Vašek. Na rozdíl od jiných nocních zamerovacu, které na pušce vypadají strašne a se kterými se kvůli tomu nějak nemohu smířit, vůbec nenarušuje či nehyzdí linie lovecké zbraně. Když to někdo dobře nezná, tak si vůbec nevšimne, že mám termovizi. Na jaře, těsně před začátkem nouzového stavu, se mu po delším vyhledávání zdroje (Thermiony z  prvních dodávek byly prakticky vyprodané) podařilo XP50 koupit. Vlastně koupil hned ještě druhý pro kamaráda, který o něj stál také. Jeden byl ještě k dostání v Hradci Králové, druhý se nakonec našel v prodejně Binoxu v pražském Karlíně. Vašek si už před koncem roku 2019 koupil novou kulovnici, aby prý na té starší nemusel pořád měnit denní optiku za noční zaměřovač a naopak. Ta nová je CZ 557 ráže 30-06 Springfield a  on jí prý se svými zkušenostmi absolutně věří. Thermion byl mimochodem víc než čtyřikrát dražší… Spolu s přístrojem se mu v prodejně v Hradci Králové rovněž poštěstilo koupit příslušnou montáž s 30mm oky z výroby místního puškaře. XP50 si potom doma bez problémů namontoval sám. Pušku nastřeloval upnutou. I když zaměřovač má možnost nastřelení metodou jednoho výstřelu, postupoval klasicky. Napřed podle mechanických mířidel a potom jednoduše rovnal kříž elektronicky stranově i výškově. Ale od třetí rány šly všechny přesně do středu. Nastřeloval bohužel jenom na 50 metrů. Zatím to prý stačí, pak se uvidí. 

Pulsar Thermion XP50 Parametry
Objektiv F50, f/1.2
Základní optické zvětšení 2x
Plynulé digitální zvětšení 2–16x
Krokový digitální zoom 2x/4x/8x
Oční reliéf 50 mm
Zorné pole na 100 m 16,3 m (zoom 8x)
Max. vzdálenost rozpoznání 1800 m (objekt výšky 1,7 m)
1 klik posuvu kříže 21/21 mm na 100 m
Displej AMOLED
Průměr tubusu 30 mm
Napájecí napětí 3–4 V
Provozní doba 7 h (baterie APS3/APS2)
Provozní teplota -25 až +50 °C
Hmotnost 0,9 kg bez baterie
Max. energie střely 6000 J

 

Od té doby chodím do lesa dvakrát nebo třikrát týdně, ale doteď jsem s termovizí nic neulovil, říká Vašek (mluvili jsme spolu v  polovině července). Vlastně jenom pořád pozoruju zvěř za tmy. Je to až fascinující, co všechno se dá vidět. Je pravda, že ze začátku s ním za denního světla zaměřuje trochu hůř než s variáblem Zeiss 3–12x50, co mám na druhé kulovnici a  leccos jsem s ním ulovil: prasata, občas jezdím na vysokou. Třeba se pletu, a mně to vlastně může být jedno, protože termovizi mám jenom na noc...

Pri zbežném pohledu na kulovnici (CZ 557 Lux) si treba ani neuvedomíte, že na ní není namontovaný konvencní puškohled, ale termovizní zamerovac. Kvalitních montáží je na trhu pomerne dost.

Při zběžném pohledu na kulovnici (CZ 557 Lux) si třeba ani neuvědomíte, že na ní není namontovaný konvenční puškohled, ale termovizní zaměřovač. Kvalitních montáží je na trhu

poměrně dost.

Hlavní překážka je ale to, že mezitím v naší 1500hektarové honitbě prakticky zmizela černá zvěř. Momentálně jsem s  přístrojem trochu zápasil, než jsem se naučil pořádně zaostřovat ve třech možných režimech: automat, poloautomat a manuál. Netrvalo to ale dlouho. Teď mám stále nastavený automat, a když se mi něco nezdá, ťuknu na knoflík a Thermion se sám zaostří. Někde jsem četl, že s kvalitním termovizním zaměřovačem se lov mění na nezapomenutelný zážitek. Platí to, i  když přímo nelovíte. Nezáleží na vzdálenosti, světle nebo na počasí, často ani na běžných překážkách, jako jsou stromy a  křoví. To je doopravdy bomba. Když vylezu někam na kopec, tak zkouknu polovinu revíru. Pozoruju, fotografuju, natáčím videa. Ale má to všechno svoje úskalí, daná kvalitou přístroje. Třeba vzdálenost a zvětšení, tedy až 16násobný elektronický zoom. Jednou jsem se s XP padesátkou díval na jezevce a zdál se mi být tak blízko, že kdybych směl střílet, tak ho nemůžu chybit. Jezevec odešel a když jsem si to potom odkrokoval, vyšla mi dálka kolem 250 metrů. To já už při střelbě z ruky nepovažuju za optimální.

Zamerovace Pulsar Thermion se snímkovou frekvencí 50 Hz jsou rozdeleny na rady XM a XP. Rozdíl je v použití snímacích senzoru – mikrobolometru. Rada XM má mikrobolometr s rozlišením 320x240 px a velikostí pixelu 12 µm, rada XP má mikrobolometr s rozlišením 640x480 px a 17 µm. Podle velikosti objektivu jsou v nabídce typy XM30, XM38, XM50, XP38 a XP50.

Proc s Thermionem nelovím? Dlouho jsem si zkoušel, co všechno dokáže, a vlastne porád nemužu ríct, že bych dokonale umel využít všechny jeho možnosti. Chci se s ním sžít, všechno ješte porádne vyzkoušet. Treba zamerování ve dne – jedná se o nocní i denní zamerovac, ale mne se zatím zdá, že se proste odešla jinam, asi do kukurice a tak. Místo toho se k nám stáhlo hodne jelení. Jsem ale presvedcen, že mi neco urcite brzo prijde, vždyt normálne strílíme za rok sto i víc prasat a k tomu na padesát lišek! Zatím tedy ješte pozoruju. Krome prasat tady máme veškerou spárkatou zver, muflony, rád se dívám na zajíce, málem bych mohl ríct, že je mám spocítané. Nejvíc zvere skutecne vidím okolo pulnoci, v nejvetší tme – a termovize také nepotrebuje žádný prísvit.