Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Pulsar Thermion XP50 – uživatelský test

26.10.2020 14:02

(Myslivost 10/2020) Martin VALENTA

Otestovali jsme Pulsar Thermion

Přístroj Pulsar Thermion nás hned po představení zaujal neotřelým, čerstvým designem. V záplavě funkčních tvarů plastových nebo frézovaných skříněk optoelektronických loveckých přístrojů by nás nikdy ani nenapadlo, že některý výrobce „dostane termovizi“ do třicetimilimetrového tubusu klasického puškohledu. Zamýšleli jsme se, co asi bylo hlavní motivací, která vedla tvůrce přístroje k tomuto řekněme praktickému a nakonec i vtipnému uspořádání. Každopádně můžete s Thermionem na zbrani vypadat mezi ostatními myslivci celkem nenápadně. V době, kdy je použití optoelektroniky některými kolegy bedlivě sledováno, to může být výhoda. S  ozdobným prstencem na objektivu a plastovými krytkami ve tvaru „odstřelovačských“ točítek uprostřed tubusu může působit Thermion na neznalé ze vzdálenosti několika metrů jako řekněme „ušlechtilý, asijský puškohled“. 

 

Ale teď vážně. Nezanedbatelnou předností Thermionu je použití „obyčejné“ montáže s 30mm objímkami, kterou máme skoro každý doma (montáž s objímkami nepřináší vždy jen výhody – k tomu se dále v textu vrátíme). Výhodou rotačního tvaru tubusu zhotoveného z  ušlechtilé pevné hliníkové slitiny je vysoká tuhost a pevnost celé sestavy namáhané při lovu nejen zpětným rázem zbraně. Výrobce deklaruje odolnost do 6000 J „úsťové“ kinetické energie střely a „do“ ráže 375 H&H Magnum. Nevýhodou by snad mohla být absence chladicích prvků kolem mikrobolometru, ale vzhledem k výborné tepelné vodivosti hliníku jsme i po několika hodinách provozu zaznamenali jen nevýrazné ohřátí přední části tubusu. Oříškem je samozřejmě vtěsnat na tubus klasického puškohledu relativně složité ovládání optoelektroniky, ale s tím si výrobce poradil vcelku uspokojivým způsobem. Na optický zaměřovač s 50mm čočkou objektivu jsou všichni noční lovci zvyklí, takže i nám nepřišly celkové rozměry přístroje (78x80x402 mm) nijak nadměrné. Puška s Thermionem se vejde bez problémů do „normálního“ pouzdra na zbraň.

 

Výdrž akumulátorů (integrovaný Li-Ion 3200 mAh a externí 2000 mAh) jsme z počátku vnímali s  určitou obavou, ale za téměř dvanáct měsíců našeho zkušebního provozu se stalo jedenkrát, že jsme vybili Thermiona úplně „do mrtě“ a možná pětkrát jsme vybalili v autě kabel a spustili nabíjení ze zásuvky vozidla. Ale pokud bychom nosili i  nabitou záložní baterií v kapse, zacházeli bychom s  přístrojem ještě trochu velkoryseji. Pro milovníky celonoční čekané bude záložní článek s vyšší kapacitou každopádně dobrou investicí. Nabíječka pro dva akumulátory je dodávaná v základní sadě přístroje. Jak jsme již výše uvedli, tvar tubusu ala „puškohled“ je čerstvý a neokoukaný. Ukázat, že něco takového umím vyrobit je jistě i dobrý marketingový počin, zvlášť pokud i uživatelské vlastnosti jsou na slušné úrovni. Mnoho i celkem „obyčejných“ myslivců si ale už zvyklo montovat zaměřovač na lištu (Zeiss, Meopta, Swarovski, …) místo do objímek. Ta doba, kdy jsme všichni považovali objímky za jediné rozumné řešení, už odeznívá.

 

Pulsar Thermion XP50 nasazený na pušce Blaser R8 ráže 8x68S. K upevnění je použita montáž Innomount určená pro přístroj Yukon Photon. 

 

Ještě před šesti až deseti lety si stavebnicové montáže pro integrované lišty zaměřovačů v tuzemsku téměř nikdo nekupoval, neboť nám přišly předražené. To už se ale z  velké části změnilo a integrované montážní lišty začaly „válcovat“ domácí trh. Výhody jsou celkem jasné. Odolnost montáže proti uvolnění zaměřovače silami zpětného rázu je vyšší, a navíc nemusím kromě tekuté závlačky do závitu čtyř skrytých šroubků nic lepit. Nemusím soustavou vodováh hlídat vodorovné umístění zaměřovače na zbrani. Nevytvářím objímkami na tubusu otlaky snižující cenu přístroje. A asi největší výhodou je možnost posouvat zaměřovač pro komfortní seřízení odstupu od oka střelce dopředu či dozadu v rozsahu často i více než padesáti milimetrů. Nakonec se popsané obavy určitou měrou potvrdily i v našem případě. V běžné „originální“ montáži na Blaser R8 Professional Success byl Thermion umístěný na zbrani příliš vpředu. K  upevnění jsme proto použili prodlouženou montáž Innomount původně určenou pro Yukon Photon (viz obr. č.1). Myslíme si proto, že dvojče Thermionu s Zeiss/Meopta montážní lištou na tubusu by leckomu „padlo do oka.“

V téhle souvislosti nám nedá se nepozastavit ještě nad ohniskem okuláru nových optoelektrických zaměřovačů. Jen zřídka se setkáme se starým, sto lety používání osvědčeným ohniskem 70 mm. Většinou je odstup oka od okuláru o nějaký kousek kratší. Takové hodnoty už kontrastují s moderním trendem ohnisek okuláru zaměřovacích dalekohledů na úrovni 75 až 90 mm u „klasické optiky“. 

Vyčerpaný výměnný akumulátor je možno vyjmout, v kapse z Powerbanky nabíjet a přitom je možné Thermion ještě asi 1,5 hodiny provozovat na interní zdroj trvale umístěný v tubusu před okulárem (a nebo si jednoduše pořídit dva výměnné akumulátory). Vlevo jsou tlačítka pro digitální zoom a nahrávání videa nebo snímků.

 

Je jasné, že pokud mám dobře vidět celý displej, je výhodnější mírně kratší ohnisko a delší ohniska by si vynutila i větší stavební délku, případně větší celkové rozměry i hmotnost okuláru. Ale pro lepší střelecký komfort by ohnisko asi 75 mm bylo přínosem. Byť právě Thermion má celkem kvalitní gumovou očnici, což jsme si ověřili při jedné složitější dostřelné ráně, kdy se nám zpětný ráz pušky ráže 8x68S, díky nedbalému zalícení, zabrzdil až o oko. A přátelé nebudete tomu věřit, byl z toho jen jednodenní „středně silný“ otok bez následného, viditelného monoklu. Tak dobrá ta očnice je! Tím se dostáváme k  volbě zbraně pro zkoušku Thermionu. Krátce před zapůjčením zaměřovače se nám konečně podařilo „poskládat“ z různě „ulovených“ modulárních dílů kulovnici Blaser R8 Professional Success ve výborné klasické ráži 8x68S s  lehkou 60cm loveckou hlavní. A tím bylo o zbrani pro test Thermionu rozhodnuto. Impulz zpětného rázu činí asi 17,7 Ns, což je asi o 10 % víc, než 30- 06 Sprg. s plnou laborací nábojů. To je myslím hodnota důstojná k  vyzkoušení odolnosti zaměřovače. K  výkonné ráži je nutné uvést, že základní výhodou ergonomicky přívětivé pažby Blaser Professional Success je výrazně příjemnější, resp. příznivější vnímání zpětného rázu zbraně – prostě „to tolik nekopne“ (důvodů je víc a asi úplně nepatří do tohoto článku, základem je opravdu vynikající ergonomie pažby). Chtěli jsme se vyhnout otlakům na tubusu, a tak jsme hledali lepicí pásku s pevnou textilní armaturou – podobnou té, kterou v objímkách používá třeba UTG, nebo ještě lépe například s kevlarovou výztuží. Byli jsme ale příliš nedočkaví a nevydrželi čekání na dodávku ze vzdáleného asijského e-shopu. Nakonec jsme Thermion namontovali s  objímkami podloženými samolepící páskou s  polyesterovou tkaninou značky „Sir Jusepe Rakoncai“ původně určenou pro opravy outdoorových oděvů, kterou jsme z  rubové strany vylepšili Chemoprenem pro pevné spoje (přičemž jsme lepidlo nanesli na tkaninu a nechali déle než hodinu odvětrat). Nedělali jsme s  páskou „Sir Joseph“ žádné opakované ověřovací pokusy, ale podle všeho k drobnému pohybu tubusu Thermionu v  objímkách došlo vlivem silného zpětného rázu desítek ran ze zbraně ráže 8x68S a v časovém horizontu v řádu měsíců. Otlaky tubusu od objímek ale nevznikly žádné. Následné nastřelení – rektifikace – na zbrani byla skutečná radost. Terč s výraznými černými čtverci vytištěnými laserovou tiskárnou byl díky vysokému rozlišení a citlivosti mikrobolometru dobře čitelný již po několika minutách na přímém slunci. Nebylo nutné umísťovat na něj žádnou další značku – nádobku s  teplou vodou ani SOS sáček. Nastřelení proběhlo na dvě rány – jak je v příkladu v návodu popsáno. Další ranou jsme již jen potvrdili nastavení a to bylo pro první lovecké použití vše.

Pro zabránění otlakům tubusu byla do objímek vložena lepenka „Sir Joseph Rakoncaj“ armovaná polyesterovou tkaninou, vylepšená dlouze odvětraným Chemoprenem pro pevné spoje. Rektifikace - nastřelení Thermionu v režimu „One - shot zeroing“ proběhlo bez tepelného zdroje, jen díky černé barvě a slunci. A to skutečně na dvě rány. Následná třetí již jen potvrdila nastavení

 

Tím se dostáváme k  technickým parametrům, pokud bychom je měli stručně u zapůjčeného přístroje Pulsar Thermion XP50 (tedy „vlajkové lodi“ této řady) zrekapitulovat, pak: Použitý detektor má rozlišení 640 x 480 pixelů s velikostí jedné katodky 17 µm Objektiv s  ohniskem 50 mm vykazuje světelnost 1.2 Frekvence snímkování je na úrovni 50 Hz Softwarové zvětšení 2x až 16x Detekční vzdálenost pro lidskou postavu výrobce udává 1800 m Zobrazovač v okuláru je AMOLED 1024x768 Až pět různých profilů s  pozicemi pro deset různých vzdáleností střelby může být uloženo v paměti přístroje (pro pět různých zbraní nebo pět druhů střeliva) Zorný úhel činí 21,8 m/100 m při základním, dvojnásobném zvětšení Hmotnost přístroje je udávána 0,9 kg Klimatická odolnost IPX7 v  rozsahu teplot od -25 °C do + 50 °C. Videozáznam v rozlišení 1024x768 pixelů, interní paměť 16 Gb Krok rektifikace 21 mm v rozsahu 4,2 m/100 m vertikálně i horizontálně (přičemž každý z deseti či více druhů záměrné osnovy se vždy nalézá ve středu zorného pole) Široký zorný úhel u dvojnásobného zvětšení Thermionu XP50 láká vyzkoušet výše uvedené provedení jako naháňkový zaměřovač nebo pro dosledy – mohu vidět i zvěř, která je v  okrajích houští za podmínek, kdy klasickou optikou nejsem schopen zvěř určit, nebo bych si jí nevšiml vůbec. Po doplnění kolimátoru na levý bok tubusu – pro střelbu na vzdálenost řekněme pod 15 m takové zkoušce zhola nic nebrání. Bohužel jsme jí ale v tlaku všedních dnů nestihli uskutečnit. Z dalších vlastností jistě stojí za zmínku moderní elektronika a firmware přístroje umožňující streamování či jen jednoduché nahrávání a další funkce. K  tomu můžeme potvrdit, že Thermion, stejně jako ostatní optoelektronika vybavená nahráváním, dokáže šetřit střelivo. A to nejen při „nastřelování jednou ranou“, ale i při lovu. Pokud mohu na velkém monitoru zhodnotit, kam jsem skutečně mířil v okamžiku výstřelu, nejsem na pochybách z horšího umístění zásahu (obvykle vidím, že puška v  tom „tentokrát“ byla nevinně).

Kvalitu obrazu a obrazového záznamu bychom obecně označili za dobrou – Thermion bez pochyb patří do lepší části nám známých přístrojů (bohužel i cenou). Absolvovali jsme během doby různé předváděcí akce s  přístroji prémiových značek (např. Archer, Eagle a dalších). S Thermionem máme výrazně delší zkušenost a troufneme si tvrdit, že rozdíl v kvalitě obrazu, při stejném rozlišení mikrobolometru není nijak velký. Při posuzování obrazu je dobré mít na paměti, jaký zhruba rozměr v pozorované scéně má jeden pixel snímače. Pokud vím, že „ve 100 m“ snímá jedna katodka mikrobolometru plošku asi 3x3 cm, nemohu reálně vidět srst na těle zvěře. Ale u prémiových přístrojů (v Thermionu od verze firmware 4.0) srst na těle jelena či divočáka vidím. Jak je to možné? Obdobně jako dobré fotografie dnes vznikají téměř z 50 % použitím „post procesových“ nástrojů, má i Thermion možnost kromě voleb jasu, kontrastu a jiných „motivačních programů, zapnout i „Pulsar Image Boost Technology“ - digitální ostření. A protože je to ostření správně naprogramované, tak i ta srst je dobře vidět – obdobně jako u konkurence (viz obr. z webu výrobce). K instalaci nového firmware musíme podotknout, že prostě ještě nejsme „mobilová“ generace – nečteme na internetu pravidelně časopis „Mobilmania“, proto je pro nás instalace nového prostředí do Thermionu cestou aplikace v mobilu tak trochu dobrodružstvím. A to zvlášť, pokud se ještě před instalací dočtu, že někomu v nové verzi některé funkce – jako třeba kalibrace apod. zlobí. U nás proběhla obnova korektně, z nových funkcí se kromě „Image Boost“ objevil ještě třeba mikrofon. Přesnost střelby už pro nás po zkušenosti s přístroji Pulsar řady Apex nebyla tak velkým překvapením. Záměrný bod by měla ideálně tvořit značka o asi 15 °C teplejší než pozadí – záleží i na „kontrastu“ scény kolem terče. Výrazně teplejší předměty se zobrazují „přesvícené“ (nebo možná taky přehřátě), což nemusí opakovatelnosti zamíření úplně svědčit. Na 100 m stačí i velmi malá ploška – několik cm2 . Malé SOS sáčky s  teplem produkovaným oxidací železa se stále jeví jako nejpraktičtější, teplé vydrží mnoho hodin. Ale i plastová ampule s trochou vody z chladiče automobilu poslouží dobře (do prvního přímého zásahu).

Efekt uplatnění filtru „Image Boost“ obsaženého v menu novějších verzí firmware Thermionu (zdroj web firmy Pulsar).

Nastřelovali jsme s  použitím osminásobného zvětšení – využili jsme tedy jen jednu šestnáctinu základního rozlišení mikrobolometru. Dosáhnout rozptyly na úrovni 1 MOA nebyl problém. Na zbrani ráže 8x68S fungoval Thermion více než uspokojivě. V  jednom případě jsme zjistili malou odchylku záměrné doleva od zásahu (asi 4 cm). Ale bylo to v době, kdy nám současně došly náboje zhotovené s použitím „čerstvých“, nevystřelených nábojnic RWS. Takže jsme už příčinu zpětně nezjistili. Závada se neopakovala. Lovit se nám dařilo výborně, i selata na hranici 15 kg hmotnosti jsme s  pomocí zbraně s  upevněnou střeleckou dvojnožkou lovili na vzdálenost blízkou třem stovkám metrů. Žádný ze zhruba tří desítek kusů černé nebyl uloven na vnadišti. Při první prohlídce Termionu jsme si říkali, co by tak mohlo začít zlobit. Nejskeptičtěji jsme pohlíželi na tlačítka krytá gumovou membránou. Vzácně se skutečně stalo, že jsme nebyli schopni zapnout funkci nahrávání, ale byl to vždy časově omezený následek mírně zmatečného ovládání přístroje. Funkce tlačítek a točítek i napájecího a datového konektoru i po téměř roce použití přístroje zůstala, dá se říct, bezvadná. Trochu se uvolnil čep krytky objektivu, ale magnetické aretace krytky fungovala bez závad. Taky jsme celý rok čekali, zda ztratíme dřív nasazovací, „magnetickou“ očnici nebo krytku výměnného akumulátoru. Ale dopadlo to nad očekávání – neztratilo se díkybohu nic.

Během ročního používání přístroje došlo k uvolnění a vysunutí čepu otočné páčky montáže Innomount. Zatlačit zpět šel čep prstem.

 

Termovizní zaměřovač už z principu musí být složitější zařízení. Drobností kolem ovládání a provozu přístroje by asi byla celá spousta a řada z našich postřehů by ale třeba servisnímu technikovi připadla úsměvná. Celkově na nás Thermion zapůsobil velmi pozitivně. Rozměry, hmotností i kvalitou obrazu a dalších uživatelských funkcí. Prstoklad na tlačítkách se i po dvoutýdenní pauze rychle obnovil.

Jeleni s nevytlučeným parožím v lýčí jsou asi nejvděčnější objekt pozorování „mysliveckou / loveckou termovizí“.

Při volbě modelu k  zapůjčení jsme trochu váhali, zda nesáhnout po XM 50 s 12µ detektorem o rozlišení 320x240 pixelů, který díky miniaturizaci snímacího čipu disponuje zvětšením 5,5–21krát. Ale kontrastní, plastický obraz „vlajkové lodi“ XP 50 s rozlišením 640x480 pixelů nás přesvědčil. Při testu jsme nenašli vyloženě slabé místo, které by bránilo řádnému loveckému použití přístroje. Můžeme říct, že jsme byli s Thermionem spokojeni. Otázkou by mohl být samozřejmě dlouhodobý servis. Mikrobolometry mají obecně pověst detektorů s dobrou životností. Bylo by tedy škoda, pokud by takový přístroj z provozu vyřadil třeba vadný konektor nebo vadné tlačítko pod protlačenou pryžovou membránou. V  tomhle směru ale má tuzemská distribuce firmou Binox celkem dobrý zvuk. A výrobek je produkován v Evropě. Závěrem děkujeme pražské firmě Binox za velkorysé zapůjčení přístroje k dlouhodobému testu.