Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Rok s novou temovizi - Test Pulsar Thermion XM50

27.05.2021 11:27

Robert Bucknell (Sporting Rifle), časopis LOVEC 05/2021

Po roce, který věnoval lovu lišek, vynáší Robert Bucknell z magazínu Sporting Rifle svůj verdikt nad termovizí Pulsar Thermion XM50.

Lovci lišek si termovizní zaměřovače osvojili hned, jakmile se staly cenově dostupnými, což naprosto změnilo možnosti lovu od časů, kdy se používaly lampy. Současná technologie umožňuje vyrábět vysoce kvalitní přístroje i za relativně přijatelnou cenu, kterou si může dovolit čím dál větší část lovecké veřejnosti. Termovize má několik výhod oproti noktovizorům. V první řadě je dokonale pasivní – nevyžaduje tedy žádnou formu přísvitu, což je důležité, protože některé vlnové délky běžně užívaných přísvitů mohou lišky vidět, i když na ně zdánlivě nereagují. Pokud se tedy neprozradíme hlukem nebo pachem, můžeme úspěšně odlovit lišku, aniž by o nás věděla.

Dlouhodobý test

Loni touto dobou jsem si pořídil zaměřovač Thermion XM50 jako náhradu za můj letitý Apex (musel jsem jej odeslat na opravu). Jedná se o střední třídu přístrojů od Pulsaru s cenou kolem 98 000 korun. Používal jsem jej téměř po celý rok a odlovil jsem s ním množství lišek. Z dlouhodobého hlediska tedy mohu vyjmenovat klady i zápory přístroje, což může pomoct případným zájemcům s výběrem a přechodem na zbrusu novou termovizi. Dříve jsem spokojeně používal Yukon Photon XT 6,5×50S. Projížděl jsem autem kolem farmy a pročesával okolí ruční lampou vystrčenou z okénka. Pole jsou zde rozlehlá a použití vozidla lov dost zjednodušuje. Lišky jsou zvědavé a mají tendenci podívat se do světla. Když jsem uviděl záblesk očí, okamžitě jsem vypnul lampu a aktivoval můj termovizní „pozorovák“ Pulsar Quantum model XD38S, který jsem později vyměnil za Axion Key XM30. Pomocí něho identifikuji, jestli se jedná o lišku, ověřím proveditelnost výstřelu a pak vyměním „pozorovák“ za Photon (nebo dnes již termovizi) na pušce a střílím. Může to znít trochu komplikovaně, ale funguje to výborně a umožňuje mi to rychle a efektivně  pokrýt velký areál a vypořádat se s množstvím lišek. Digitální noční vidění je samozřejmě velmi efektivní, ale má několik nevýhod. Jak jsem již zmínil, vyžaduje nějaký druh přísvitu, který může liška vidět. Světlo přísvitu se navíc může odrazit a oslňovat přístroj. Typicky se to děje v mlze a mrholení, pokud střílím od země z dvounožky nebo proti husté vegetaci. Snaha střílet přes křoví se nemusí vyplatit, protože v termovizi vidíte celou lišku jasně, ale v digitálu jen lesknoucí se oči.

Větší jistota

Přechod na zaměřovač Thermion byl docela pokrok. Apex byl dobrý, ale jeho nástupce je pokročilejší. Kvalita obrazu je výborná a umožňuje snadnou identifikaci cíle na vzdálenosti i přes 200 metrů. Už v obrazovce nevidím „horké cosi“, co je buď liška, nebo zajíc. Nyní mám větší jistotu, ačkoliv je zde stále zkreslující efekt – například z ocasu je vidět jen tenká linka z masa a kostí. S Apexem jsem musel vše dvakrát ověřovat, než jsem mohl s jistotou střílet. Se zvětšením 5,5× u Thermionu je celý proces podstatně jednodušší. Na rozdíl od raných termovizních zaměřovačů se Thermion v mnohém podobá tradičním optikám s 30mm tubusem, rektifikačními věžemi a celkovým tvarem. Ovládací tlačítka jsou snadno dosažitelná na panelu vzadu shora. Termovize se na zbraň instaluje jako běžný zaměřovač pomocí 30mm montážních kroužků a sestavené to opravdu vypadá jako normální denní optika. To sice neudělá na lišky dojem, ale umožní to pohodlné přilícení s hlavou ve standardní pozici, ve výšce vůči zaměřovači a pažbě, což umožňuje zaujmout solidní střeleckou pozici. To se rozhodně nedá říct o všech termovizích na trhu.

Obraz je výborný, umožňuje snadnou identifikaci cíle i na vzdálenosti přes 200 metrů

Horký terč

Thermion nabízí zvětšení 5,5–22× s udávaným dosahem až 2 300 metrů. Takovou vzdálenost jsem nikdy netestoval, ale nemůžu popřít, že lišku lze spolehlivě zpozorovat na stovky metrů. Ke správnému zásahu je ale i termovizi nutné přesně nastřelit na terč, což vyžaduje trochu improvizace. Terč je totiž třeba nějak ohřát, aby byl v přístroji vidět. Já jsem nahříval ocelové terče v horké vodě, ale hodně lidí střílí třeba do čerstvě uvařených vajec, letlampou nahřátých hřebíků nebo na hrnek, do nějž se vymočí. Cokoliv, co vám dá bod teplejší než okolí, se dá s úspěchem použít. Zjistil jsem, že jsem schopen Thermion nastřelit pouze čtyřmi výstřely. Zaostřil jsem na 100–140 metrů a nepotřeboval jsem nastavovat nic dalšího. Přístroj jsem zapnul a mohl jsem střílet. Samozřejmě, pokud bude liška velmi blízko, nebude dokonale zaostřená, ale stále budu schopen dostatečně přesně zamířit, takže nepotřebuji nic měnit – a také jsem to za celou dobu použití neudělal.

Všechny barvy duhy

Můžete si zvolit z mnoha barevných schémat obrazu, včetně klasické černobílé – černá nebo bílá indikuje teplo, jakož i různé odstíny červené, modré a fialové. Rovněž je zde možnost „duhového“ zobrazení. Vyberte si to, co vám sedne nejlépe. Já používám černobílou, kdy bílá značí teplo. Lze různě „vybarvit“ i záměrnou osnovu. Já preferuji jemný červený kříž v prostředku, který přechází do silnějších bílých ramen.Z pohledu jednoduchosti použití a přesnosti nelze přístroji nic vytknout. Při jednom nočním lovu jsem bez problému odstřelil lišku na 255 metrů. Procházela po vzrostlejším poli, takže jsem z ní viděl jen její horní polovinu; musel jsem lehce nadsadit pro kompenzaci balistické křivky, ale liška naštěstí po celou dobu zírala směrem ke mně. Prostě jsem jen zamířil na vršek hrudníku s jistotou, že střela poklesne přesně na vitální zónu. Díky kvalitnímu obrazu nebyl žádný problém to odhadnout. Na takové vzdálenosti obvykle nestřílím, protože většinou ani nemusím, ale je dobré vědět, že v případě potřeby to jde. Nechal jsem kalibraci na automatice, což znamená nastavení na základě okolní teploty. To na moment zastaví překreslování obrazu, takže nehrozí žádný nechtěný úkaz v obrazovce, poté stačí zmáčknout tlačítko CAL těsně před výstřelem.

Problémy?

Nic samozřejmě není dokonalé, takže i já jsem na modelu Thermion našel pár „sazí“, avšak nejde o nic zásadního. První problém jsem objevil v očnici. Přístroj se dodává s odnímatelnou očnicí, přichycenou pomocí magnetu. Když jsem to uviděl, hned jsem si říkal, jak dlouho bude

trvat, než očnice odpadne. A vskutku, ztratil jsem ji hned v průběhu prvního lovu při chůzi. Naštěstí jsem tušil, kde by mohla být, a tak jsem se následující den vydal po svých stopách na rozlehlejší pole, kde se mi krytka podařila najít. Nebyl však důvod vracet ji zpátky. Bezpečně jsem ji uložil do krabice pro případ, že budu v budoucnu chtít přístroj prodat – to by se mohla ještě hodit. Lze ji samozřejmě k tubusu přichytit pomocí lepicí pásky, ale já jsem použil jako náhradu odřezek gumového těsnění z mého letitého automobilu Austin 1100. Sedí na Thermionu jako ulitý, dokonale přiléhá k mému oku, a navíc i pomáhá k řádnému zarovnání obrazu do přímky. Další drobnou stížnost mám na zaostření, protože má tendenci se lehce rozlaďovat – v praxi je však doladění otázkou jednoduchého pohybu okuláru. Každopádně přístroj lze použít, i když je liška v obraze lehce rozostřená. Jen to trochu odvádí pozornost, pokud se zrovna hotovíme k výstřelu. Toto jsou podle mě jediné dva nepodstatné problémy, ve všem ostatním je Thermion perfektní. Poskytuje výborný a čistý obraz, umožňuje mi střílet efektivněji než kdy dříve a bez hrozby vyrušení lišek přísvitem. Přístroj funguje za deště i mlhy, navíc můžu vesele střílet i do husté vegetace, kde není možné použít noktovizor. Všehovšudy termovizi vřele doporučuji jako náhradu za noktovizory. Dokonce i starší generace termovizí přinese velkou kvalitativní změnu. Jen je třeba přijít na to, jak nákup vysvětlit manželce, ale na to vám už radu nedám. A nakonec ještě musím dodat, že můj Apex byl opraven (tímto děkuji Thomasi Jacksovi, který se toho zhostil). Nyní jej používá můj kamarád Colin a vyčítá mi, že stále pěji chválu na termovizní zaměřovače.