Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Pět využití pro termovizní zařízení

18.03.2021 14:09

Základ termovizní techlogie je jednoduchý. Termovizní obraz zachycuje tepelné vyzařování objektů, které můžou být pouhým okem neviditelné. Každý objekt má stojí vlastní tepelnou stopu je možné ji zobrazit pro kohokoli.

Termovizní technologie se rozvíjí od 40. let 20. století a stala se jednou z nejdůležitějších inovací v historii lidstva. Termovizní technologie zobrazuje stejně ve dne tak i v noci a lidé si možná neuvědomují jak důležitou roli hraje v každodenním životě.

Záchranáři

Všichni by měli chtít, aby policie, hasiči a další záchranné služky měli k dispozici nejmodernější  dostupnou technologii, pokud vám někdy budou  zachránit život. V posledních 20 letech, kdy se termovizní technologie staly výkonnějšími a rozšířenějšími, došlo k mnoha případům, kde termovizní technologie dělaly rozdíl mezi životem a smrtí. Starší pán, který se ztratil na poli v Brownsville v Texasu, byl nakonec lokalizován pátrací a záchrannou skupinou pomocí dronu vybaveného termokamerou. Jindy jel muž z Nebrasky v hluboké noci po venkovské silnici, když se zastavil na křižovatce a zaslechl vzdálené volání o pomoc z blízkého pole. Když nic neviděl, vytáhl svůj puškohled Pulsar Trail XP50 a rozhlédl se tím směrem. Okamžitě viděl rozbité vozidlo a uvnitř uvězněné tři lidi. Rychle zavolal 9-1-1 (záchrannou službu) a nakonec všichni tři přežili, což by bez rychle uvažujícího muže a jeho vybavení puškohledu Pulsar Trail XP50 bylo velmi nepravděpodobné. Hasičské sbory v celé USA investovaly do termovizních přístrojů, které májí pomáhat hasičům při hledání obětí, ztracených dětí, které se mohou skrývat ve skříních nebo pod postelemi mimo dosah plamenů a kouře.

Hospodaření

Termovizní přístroje jsou také cenným pomocníkem pro hospodaření. Každé zvíře stojí  peníze a je nemožné jej sledovat sledovat 24 hodin denně. Některá zvířata prochází rozmanitým terénem a hrozí třeba pád do příkopu. Napadení dravou zvěří nebo jsou dokonce terčem pytláků nebo krádeže. Pro odpovědného hospodáře může být lokalizace a detekce hospodářských zvířat tak snadná jako výstup na kopec, vytáhnutím kapesního monokuláru Pulsar Axion XM30S a rozhlédnutí se po revíru by bylo bez  termovizního přístroje velice náročné a lokalizace zvěře by byla skoro nemožná. Abychom zašli ještě dál. Ukázalo se, že termovizní přístroje dokáží neinvazně změřit teplotu zvířat a tím rychle identifikovat nemocný nebo březí kus.

Vymáhání práva

Každý policista, který pracoval v noci při stopování nebo pronásledování podezřelého, ocení pomoc termovizního přístroje. Obvykle jsou tato zařízení připevněná k reflektorům vozů a připojena do kabiny vozu - což jim v zásadě dává možnost druhého pohledu, aby našli někoho, kdo právě spáchal trestný čin a vyhýbá se zatčení. Stejné pravidlo platí i pro nelegální střelné zbraně - pokud byly nedávno vybity a podezřelý se pokusí zbavit střelné zbraně v koši nebo v příkopu, teplo ze střelné zbraně by bylo rychle detekováno technologií tepelného zobrazování.

Lov

Lov pomocí termovizních zaměřovačů je v ČR legální, ale střelci by si měli vždy ověřit konkrétní zákony svého státu. Některé státy omezují používání některých přístrojů a druhy zvěře která lze lovit, nebo určují podmínky v kterých případech lze přístroje použít. Pro termovizní zaměřovače vyžadují některé státy povolení. Před lovem je zásadní ověřit u místního hospodáře zda je přístroj možné použít než vyrazíte na lov. Pokud nepoužíváte zaměřovač jde termovize použít pro detekci krve po zásahu a pro lokalizaci samotného kusu.

Prohlídka budov

Termovizní kamery lze také použít při inspekcích domů a budov. Jsou vysoce účinné při lokalizaci zachycené vlhkosti, úniků vody, proudění vzduchu, izolace a elektrických problémů. Termovizní kamery jsou navíc neinvazivní, takže při jejich použití není v budově nutné rozvrtávat sádrokarton, podlahové desky nebo cokoli jiného. S produktem, jako je Pulsar Axion XM30S, můžete snadno zkontrolovat svůj domov, což vám může ušetřit tisíce korun za opravy a účty.

Technologie termovizního zobrazování mění svět téměř celé století a její použití bude pravděpodobně nadále častější a dál se rozvíjet. Existují samozřejmě faktory, které mohou omezit schopnost vašeho termovizního zařízení: Nadměrná vlhkost, mlha a sníh jsou jen některé z faktorů, které mohou ovlivnit výkon vaši termovize. Pro pracovníky záchranné služby, hospodáře a lovce, policii a stavební inspektory nebo kohokoli, kdo potřebuje detekovat tepelný obraz, je však termovizní technologie neocenitelným nástrojem. A pokud se chystáte investovat do termovizního zařízení, proč neinvestovat do toho nejlepšího? Pulsar Axion XM30S je špičková termokamera s okamžitým spuštěním, velkým dosahem detekce, osmii barevnými paletami a záznamem videa a fotografií. V oblasti termovizního zobrazování je Pulsar Axion XM30S špičkovým produktem.

 

Zdroj - Sellmark Corporation