Facebook
Telegraph
Youtube
Instagram

Nový dalekohled Titanium 8x56 ED od Delta Optical

Nový dalekohled Titanium 8x56 ED od Delta Optical

Nový dalekohled Titanium 8x56 ED od Delta Optical
05.02.2010 06:19 | Binox

Firma Delta Optical představila nový model velmi populárního dalekohledu Titanium 8x56 a to modél Titanium 8x56ED. Tento nový dalekohled zachoval veškeré optické kvality základního modelu a to hlavně velmi vysoký přenos světla (přes 93%) а navíc přinesl řadu vylepšení:

Čočky dalekohledu jsou vyrobený z ED skla.

Co to vlastně zmámená a v čem je vyhlodá dalekohledu ED. Dalekohledy s ED sklem se řadí mezi špičku v optice protože minimalizují barevnou vadu (aberaci). Pokud se podíváte běžným dalekohledem nebo jakýmkoliv optickým přistrojme na rozhraní tmavého a světlého kde je velký kontrast zaznamenáte namodralý stín.

chromatická aberace

Je to naprosto běžný jev a tato optická vada vznikla fyzikální podstatou lomu světelných paprsku v čočce. Jednoduše se dá říct že v ideálu světelné paprsky různých vlnových délek souběžné s optickou osou by se měli po průchodu čočkou prolnout v jednom bodě. Ve skutečnosti tomu tak není protože paprsky různých vlnových délek se lamou pod různými úhly a prolínají optickou osu v určitém intervalu ne bodu.

princip aberace

Tuto optickou vádu má každá optika a to v různém měřítku podle její kvality, a tato vada není úplně odstranitelná, alespoň ne pro celé viditelné spektrum. K její minimalizací se používá bud speciální velmi složitá konstrukce objektivu tzv. APO, nebo nízko disperzní sklo při vyrobě čoček tzv. ED sklo.

Dalekohled má zorný úhel 7°.

Na trhu najdete jen velmi málo dalekohledu které mají tak velký zorný úhel. K čemu je to dobrý? Často se stává že pozorujete nějaký objekt který má pohyb, nebo pozorujete velký rozlehlý objekt, plaň, pole a chcete vidět všechno co se děje kolem bez toho abyste museli zaměřovat dalekohled pokaždé na jiné místo. Tam všude dalekohled s velkým zorným polem bude Vám užitečný. Navíc pro člověka je přirozené vidět co největší prostor neboť lidský zrak má zorný úhel skoro 180°.

Nová povrchová úprava.

Pogumování dalekohledu má novou protiskluzovou úpravu. Kromě velmi povedeného estetického vzhledu nová povrchová úprava má i ryze praktické vlastnosti: je drsná a má matný tmavě zelený odstín, dalekohled se tím velmi dobře zdrži v rukách, neklouže.

Za zmínku také stojí nové pouzdro pro dalekohled.

Pouzdro je vyrobeno na způsob mini brašny s horním zipem, je tvrzeno takže dobře chrání dalekohled během přepravy. Dalekohled se velmi pohodlně ukládá do pouzdra.

Pouzdro delkohledu Titanium 8x52EDPouzdro delkohledu Titanium 8x52EDPouzdro delkohledu Titanium 8x52ED